Maak hier een afspraak: bel 016/88.67.37 of
mail naar info@kinekorbeekdijle.be
Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten, gewrichten, zenuwen en bloedvaten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, zitten, bukken; het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is beseft u pas als u ergens last van krijgt, als het lichaam even niet meewerkt. Degene die u daarbij kan helpen is de kinesitherapeut: de deskundige van ons dagelijks bewegen. “Kinesitherapie” betekent dan ook ‘behandelen door in beweging te brengen’.
De tijd dat de kinesitherapeut enkel warmte, elektrotherapie, ultrasone en massage toepaste is verleden tijd.
Naast manuele technieken bestaat de behandeling uit begeleide oefentherapie, advisering en/of begeleiding en het opstellen van een thuisoefenprogramma. Hiermee probeert hij de functie van het houdings- en bewegingsapparaat zodanig te verbeteren zodat normale houding en beweging weer mogelijk is of leert u hoe u zo goed mogelijk met de resterende beperkingen om kunt gaan.
Het vakdomein is de laatste twintig jaar zodanig gegroeid dat het op dit moment is geëvolueerd tot een essentiële steunpilaar in de revalidatie waarbij voortdurend nieuwe onderzoeken gedaan worden en nieuwe technieken toegepast worden. Binnen de zorgverlening hebben artsen en kinesitherapeuten ieder hun eigen benaderingswijze waardoor de medische en kinesitherapeutische zorg elkaar aanvullen.
Binnen de opleiding kinesitherapie onderscheidt men enkele ‘hoofdcategorieën’, namelijk:
In onze praktijk kan je volgende domeinen terugvinden: Manuele, sport, lymfedrainage en neurologie. Op termijn kan dit nog verder uitbreiden naarmate ons team eventueel groeit.
Elke specialisatie brengt andere technieken met zich mee. Daarnaast kan elke therapeut nog extra postgraduate opleidingen volgen.
Belangrijk om weten is dat er verschillende behandelstrategieën bestaan om tot een oplossing te komen. Ons motto is dan ook: hoe groter je assortiment aan technieken is, hoe beter je een oplossing vind specifiek voor die persoon of klacht.
Hieronder kan je meer uitleg vinden per specialisatie en de bijhorende technieken.
De manuele therapie richt zich op klachten die ontstaan in ons bewegingsapparaat (gewrichten, spieren pezen en ligamenten). Vaak is een kortere of langere overbelasting de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Spieren kunnen verkrampen en de pijn kan uitstralen naar andere delen van het lichaam.
De therapeut probeert de pijn op te heffen in het bewegingsapparaat door een analyse te maken van het aanwezige (pathologische) bewegingspatroon. Hij zal samen met u proberen de vinger écht op de pijnlijke plek te leggen. Waardoor zijn de blokkades ontstaan? Komt het door uw houding tijdens het (bureau)werk? Beweegt u onvoldoende? Of belast u uw rug misschien verkeerd of te veel? Hierdoor kan hij niet alleen de symptomen behandelen maar ook de onderliggende mechanische oorzaak.
Elke manueel therapeutische behandeling wordt voorafgegaan door een vraaggesprek en een functieonderzoek. Zo zal de therapeut achterhalen of een bepaald lichaamsdeel normaal functioneert en beweegt zoals het hoort.
Tijdens de behandeling worden enkel manuele technieken toegepast. Stijve gewrichten worden middels mobilisatie (langzaam bewegen van of langere rek op gewrichten) weer in beweging gebracht. Naast deze intensieve behandeltechnieken worden ook rustige technieken gebruiken ter ontspanning van de zachte weefsels. Deze benoemen we als: lymfedrainage, oscillatie, tractie, neurogene mobilisatie, triggerpunttherapie,…
Na een manueel-therapeutische behandeling is het belangrijk dat de patiënt geadviseerd wordt omtrent de aanpassing van zijn houding of negatieve gewoontes. Ook het aanleren van thuisoefeningen om de belastbaarheid van het lichaam te verhogen is een deel van de behandeling. De behandeltechnieken zijn steeds gestaafd met de laatste wetenschappelijke inzichten.
Of manuele therapie ook uw klacht kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak, maar het is ook afhankelijk van uw eigen inzet.
In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten.
Enkele voorbeelden:
U kan meer informatie over de verschillende technieken hieronder terugvinden.
Zoals de naam het zegt gaan we rond de ademhalingstechniek werken. Er zijn hier 2 belangrijke takken:
Het bindweefsel is de huidlaag tussen de spieren en de huid. Beschouw het maar als ‘cement’ dat organen, spieren en gewrichten met elkaar verbindt en ondersteunt. Bindweefsel is daarnaast verantwoordelijk voor de opname van zuurstof, het transport van afvalstoffen en de warmte-isolatie in je lichaam. De focus ligt bij een bindweefselmassage niet zozeer op ontspanning, maar vooral op het herstelvermogen van de huid. Deze stevige massage is bijvoorbeeld geschikt wanneer je een sportblessure hebt opgelopen of wanneer je rugpijn maar niet weg lijkt te willen gaan. Verwacht veel druk, want je dieper gelegen huidlagen worden gemasseerd om spierspanningen en chronische pijnen te verlichten.
Blessurepreventie is het totaal aan maatregelen , die je kan nemen om schade aan de gezondheid ten gevolge van sportbeoefening te voorkomen. Je kinesist kan je hierin begeleiden door tips te geven en eventueel een aangepast oefenschema te voorzien.
Meer info: ZIE SPORTKINESITHERAPIE
Hartrevalidatie (of cardiale revalidatie) is een trainingsprogramma om de fysieke conditie terug te verbeteren of te optimaliseren. Dit zijn individuele fysieke trainingen voor patiënten met hartproblemen oa. voor patiënten na hartinfarct, patiënten die een stentimplantatie of andere hartoperatie ondergingen. Alles blijft steeds onder controle van een hartslagmeter en een zuurstofmeter.
Kinetic Control is een specifieke methode voor bewegings- en stabilisatietraining. We gaan de beweegpatronen analyseren en op basis hiervan een oefenprogramma opstellen om de juiste spieren op het juiste ogenblik terug te leren aanspreken.
Bij transportproblemen in het lymfesysteem of in de veneuze bloedcirculatie kan lymfoedeem ontstaan. Dit is te merken aan de lokale zwelling die hierbij optreed. Door manuele lymfedrainage kan ingewerkt worden op deze zwelling zodat het lokaal opgestapelde vocht terug in de bloedcirculatie terecht komt. De ligging en de werking van de lymfevaten maken een specifieke massagetechniek noodzakelijk. Lymfedrainage is een hele rustige en zachte massagetechniek, speciaal bedoeld voor het bestrijden van lymfoedeem. Het is een manier om de lymfecirculatie weer op volle toeren te laten draaien en ons natuurlijk afweersysteem weer op peil te zetten. Opvallend is dat er, voor wat betreft manuele lymfedrainage, vooral gewerkt wordt met rustige huidverschuivingen met een “drukfase” en een “drukloze fase”.
Dit is een concept voor a-specifieke rugklachten (zoals bijvoorbeeld hernia,..). Via een gestructureerd onderzoek gaan we nakijken of we door bepaalde bewegingsrichtingen te gebruiken je uitstralingspijn kunnen centraliseren. We proberen zo veel mogelijk te werken op zelfredzaamheid.
De Methode Busquet gaat ervan uit dat het lichaam één geheel vormt en dat onze botten, spieren en bindweefsels met elkaar in verbinding staan. In ons dagelijks leven worden vele krachten op het lichaam uitgeoefend die via deze anatomische- en fysiologische kettingen moeten worden opgevangen. Daar al onze lichaamsfuncties genetisch geprogrammeerd zijn is ons doel zeer eenvoudig: de kettingen terug in evenwicht brengen.
Vaak zien we dat mensen die rugklachten hebben, ook mechanische problemen hebben in het bekken. We gaan dan ook nagaan of de mechaniek van het bekken wel goed werkt. Dysfunctie van het sacro-iliacale (SI) gewricht is een aandoening aan de onderrug/bekken, die het resultaat kan zijn van stijfheid (hypomobiliteit) of slapheid (hypermobiliteit) van de SI-gewrichten in het bekken.
Zijn er spieren overspannen? We gaan kijken of er in de bekkenzone spieren te veel of te weinig werken.
Het Mulligan Concept is een methode die door een groot aantal manueel therapeuten wordt gebruikt om pijnvrij te kunnen mobiliseren. Menige gewrichtsklachten worden veroorzaakt door een “positiefout” of “ontsporing” van de gewrichtsdelen ten opzichte van elkaar. Het “repositioneren”, het herstel van de ontsporing in het gewricht, kan een opmerkelijk snel herstel zien te geven, zelfs in al jaren voortslepende gevallen.
Neurodynamica is een specialisatie die zich richt op de behandeling van stoornissen in zenuwweefsel (uitstralende pijn of zenuwpijn). Een goede mobiliteit van de zenuw t.o.v. zijn omgevende spieren/ gewrichtsbanden is dan ook noodzakelijk opdat we goed en pijnloos zouden kunnen bewegen.
Oefentherapie is eigenlijk een groepsnaam voor heel wat concepten die gebruikt worden om iemand terug op te trainen. Dit kan voor verschillende doelen gebruikt worden zoals terug in conditie geraken na een operatie, maar ook voor sport specifieke doelen te kunnen bereiken. We hebben een oefenzaal met zowel cardiotoestellen als een heel assortiment oefenmateriaal. Hiermee kunnen we op een gevarieerde manier bepaalde oefen-doelstellingen proberen te halen.
Ben je zwanger of ben je net bevallen? Dan kan perinatale kinesitherapie je zeker helpen!
Een zwangerschap brengt fysieke en mentale veranderingen met zich mee. Om het beste uit deze boeiende periode te halen, eventuele ongemakken aan te pakken en je voor te bereiden op de bevalling is prenatale kinesitherapie een echte aanrader.
Tijdens de postnatale kinesitherapie helpen we de nieuwe mama’s terug in vorm te komen. Via verschillende oefeningen voor de bekkenbodemspieren en andere spieren helpt een kinesist je van vervelende klachten af. Zo kan je na je bevalling optimaal herstellen!
Dit is specifiek een revalidatie voor mensen die net geopereerd zijn. Hierbij houden we rekening met de stadia van het genezingsproces. We proberen op de juiste moment de juiste prikkels aan je lichaam te geven om zo snel mogelijk weer de oude te zijn. In het begin moet je vooral de ontstekingsreactie temperen zodat je zo snel mogelijk in de volgende fase van je revalidatie komt. Eens de volgende fase bereikt, is het de kunst je juist te laten doseren zodat je jezelf niet overbelast, maar toch snel genoeg vorderingen maakt. Om ons doel te bereiken gebruiken we een combinatie van manuele mobilisaties met oefeningen en adviezen.
Meer info
Na een operatie, ongeval of bij ziekte werkt uw lichaam vaak niet meer zoals het hoort. Uw gewrichten bewegen niet meer goed, uw spierkracht is gedaald, onvermogen tot staan, gangstoornissen, mobiliteitsproblemen, beperkte coördinatie, verminderd uithoudingsvermogen, verhoogde pijngevoeligheid, algemene malaise, hinder bij dagelijkse activiteiten of professionele inactiviteit.
Revalidatie is een proces dat zich richt op verbetering of herstel na een ongeval of medische ingreep.
Wil je inzicht krijgen in de manier waarop de rug werkt en hoe je hem belast? Dan is de rug- of nekschool een goed idee.
Het doel hiervan is mensen bewuster te maken van hun lichaam, het afleren van een foutief gebruik van rug/nek, en het aanleren van een correct en belastingsbeperkend gebruik van de rug en nek.
Omdat we tijdens onze dagtaak regelmatig geconfronteerd worden met statische houdingen (zitten, staan,…) is het stabiliserende spierstelsel van groot belang. Als er iets mis gaat met deze lokale stabiliteit zien we ter hoogte van de gewrichten een overmatige lokale beweging. Dit noemen we instabiliteit. Het is als het ware “speling” op het gewricht wat kan zorgen voor vroegtijdige slijtage of irritatie van het omliggende weefsel met pijn als gevolg.
Het kunnen herkennen van deze foutieve bewegingspatronen en het systematisch onderzoeken van deze instabiele regio’s is een vereiste om de pijnklacht te behandelen door middel van stabilisatietraining. Ook houdingscorrectie, het afleren van de foute bewegingspatronen, medische trainingstherapie, …… dienen uitgebreid aan bod te komen.
Tapes kunnen worden ingezet om gewrichten of spieren te ondersteunen of om de vochtafvoer in een lichaamsdeel te stimuleren. Deze tapes verhelpen of voorkomen blessures. Hierbij kan er een onderscheid gemaakt worden tussen niet-rekbare tapes (sporttape) en rekbare of elastische tapes (kinesiotape).
Een triggerpunt is niet hetzelfde als spierkramp. Je spreekt van kramp als een complete spier zich heftig samentrekt en zich binnen enkele minuten weer kan ontspannen. Een triggerpunt is een verkramping van een klein deel van de spier. Triggerpunten ontspannen zich om fysiologische redenen niet zo snel en kunnen lang blijven bestaan en voortdurend pijnklachten geven.
Afgeleide pijn is het meest kenmerkend voor een triggerpunt. Simpel gezegd is afgeleide pijn, pijn die je voelt op een andere (soms onverwachte) plaats in het lichaam. Elk triggerpunt heeft zijn eigen kenmerkend uitstralingsgebied (dat vaak een ander gebied bestrijkt dan het triggerpunt zelf). De triggerpunten en hun kenmerkende pijnpatronen zijn in kaart gebracht. De verkramping is door een ervaren therapeut te voelen als een knoop/verdikking in de spier.
Door het krijgen van informatie van de cliënt, waaruit de pijnklachten bestaan, kan men afleiden in welke spieren zich triggerpunten bevinden. Daarna worden deze desbetreffende spieren nagelopen om ze op te sporen, zodat deze behandeld kunnen worden.
De massage van het triggerpunt spoelt het weefsel schoon en helpt de vastgelopen spieren weer los te komen.
Waar de algemene kinesitherapeut zijn patiënten behandelt om weer de algemeen dagelijkse handelingen te kunnen verrichten, gaat de sportkinesist vaak nog een stap verder. Hij krijgt doorgaans te maken met mensen die niet alleen aan het werk willen, maar daarnaast graag hun sportactiviteiten weer op willen pakken.
Het is een specialisatie binnen de kinesitherapie die zich richt op recreatieve en professionele sporters. Enerzijds wordt er gefocust op het behandelen van sportblessures en anderzijds op het voorkomen ervan. We proberen je lichaam in topconditie te krijgen afgesteld op jouw niveau!
Een sportkinesist begrijpt wat er tijdens het sporten gebeurd en weet perfect waarom en hoe je geblesseerd raakte. Als sporter weet hij ook hoe belangrijk de sport voor u is. Dat ziet u terug in het behandelplan en revalidatieschema dat hij met u maakt. Enerzijds afgestemd op uw mogelijkheden en anderzijds op de sport die u beoefent. Hij kijkt naar uw motoriek en analyseert de blessure die is ontstaan. Aspecten als coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen worden in de behandeling betrokken.
Wil je jouw sportieve doelen zo snel mogelijk halen zonder jezelf daarbij voorbij te lopen? Ook dan kan je bij een sportkinesist terecht. Deskundige begeleiding van de sportkinesist kan letsels door overbelasting voorkomen en zorgt voor een trainingsplan op maat.
Een sportkinesist focust o.a. op:
Bij een bezoek aan de sportkinesist vindt meestal eerst een onderzoek plaats waarbij je klachten en mogelijkheden aan het licht worden gebracht. Op basis daarvan wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Samen met jou zoekt de sportkinesist naar de perfecte begeleiding.
De behandeling kan bestaan uit specifieke oefeningen, spiertechnieken, revalidatie, blessurepreventie, enz. Steeds helemaal afgestemd op jou, zodat je optimaal ondersteund kan worden. We houden hierbij met 3 soorten belastbaarheid rekening:
Een sportkinesist is er voor jong en oud, van amateursporters tot professionele atleten. Ook wanneer je geen sporter bent maar je bijvoorbeeld je uithoudingsvermogen of conditie wil opkrikken, kan je bij een sportkinesitherapeut terecht.
Enkele veelvoorkomende klachten die tijdens sportkinesitherapie kunnen verholpen worden, zijn:
Ben je zwanger of ben je net bevallen? Dan kan perinatale kinesitherapie je zeker helpen!
Een zwangerschap brengt fysieke en mentale veranderingen met zich mee. Om het beste uit deze boeiende periode te halen, eventuele ongemakken aan te pakken en je voor te bereiden op de bevalling is prenatale kinesitherapie een echte aanrader.
Tijdens de postnatale kinesitherapie helpen we de nieuwe mama’s terug in vorm te komen. Via verschillende oefeningen voor de bekkenbodemspieren en andere spieren helpt een kinesist je van vervelende klachten af. Zo kan je na je bevalling optimaal herstellen!
Veel mensen hebben wel eens last van vochtophoping in het lichaam, bijvoorbeeld bij een blessure of ontsteking. Er ontstaat dan een zwelling op de plek bij de aandoening. Helaas zijn er ook minder onschuldige aandoeningen die ervoor zorgen dat jij abnormaal veel vocht vasthoudt. Dit noemen we ook wel oedeem. Het vasthouden van erg veel vocht kan zorgen voor een zwaar, gespannen of zelfs pijnlijk gevoel.
Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel. Deze vochtophoping ontstaat als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Een groot deel van de mensen met oedeem heeft last van vocht in de benen, maar de vochtophoping kan vrijwel overal in het lichaam plaatsvinden. Van je enkels tot je gezicht. Extreme ophoping van vocht heeft vervelende gevolgen. Zo kan ernstige vochtophoping leiden tot bewegingsbeperkingen, pijnlijke lichaamsdelen door spanningstoename, verslechterde functie van spieren en gewrichten of vergroot de kans op een infectie. Kine Korbeek-Dijle biedt therapie gericht op het verminderen van vochtophoping. Oedeemtherapie is een vorm van kinesitherapie gericht op het afvoeren van vocht.
Oedeem is bijna altijd een gevolg van een andere aandoening. Er zijn verschillende vormen van deze ernstige vochtophoping, afhankelijk van de oorzaak. Een van de vormen van oedeem is lymfoedeem. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of ontstaan als gevolg van een andere aandoening (secundaire lymfoedeem). Bekende vormen van secundair oedeem zijn armoedeem na een borstoperatie, of beenoedeem na een gynaecologische operatie. Een ander veel voorkomende vorm van vochtophoping is veneus oedeem, wat meestal veroorzaakt wordt door vaatwand zwakte en voornamelijk voorkomt in de benen. Lipoedeem, een vet- en vochtophoping, is ook een vorm van oedeem die in de benen voorkomt. Vaak zie je ook een combinatie van verschillende soorten oedeem.
Het is belangrijk om vroegtijdig te starten met oedeemtherapie. Hoe vroeger de behandeling plaatsvindt, hoe groter de kans dat we de klachten kunnen verminderen. Er zijn verschillende manieren om vochtophoping te behandelen. Uiteraard is dit afhankelijk van de klacht en de vorm van oedeem.
Een aantal behandelmethoden zijn:
Wat we met onze behandelingen willen bereiken is zelfmanagement. Een juiste omgang met oedeem is bepalend voor het beloop ervan. De patiënt speelt daarom een essentiële rol in de behandeling. We leren jou om te gaan met de aandoening, zodat deze minder effect heeft op jouw dagelijks leven.
Belangrijke positieve effecten van de therapie zijn bijvoorbeeld:
MEER INFO: Manuele lymfedrainage
Causale voetreflexologie is een vernieuwde methode die werd ontworpen door An De Mulder en in verschillende opzichten verschilt van de klassieke voetreflexologie.
In causale voetreflexologie wordt gezocht naar de oorzaak van bepaalde klachten en symptomen.
Elk orgaan dat gezond is beweegt. Wanneer deze beweging van de organen verloren gaat om één of andere reden (operaties, littekens, toxines, ouderdom, emoties, bewegingsverlies van naburige organen,..), gaan de organen minder goed functioneren en kunnen ze uiteindelijk ziek worden.
In causale voetreflexologie wordt de beweging van de organen hersteld, via het bewerken van de corresponderende zones in de voeten. Daardoor wordt de kwaliteit van de functies van de organen bevorderd.
In de opleiding wordt er veel aandacht besteed aan causale relaties die er bestaan in het lichaam.
Inzichten verwerven in oorzakelijke samenhang staat centraal.
De zones van de organen worden bewerkt in samenhang met de corresponderende emotionele zones in de hersenen.
De causale voetreflexoloog werkt aan de eenheid van lichaam en geest waarbij centraal staat de oorzaak van de klachten te doorgronden.
Het bewegingsverlies zo goed als mogelijk herstellen om ziektes te voorkomen.
Het zelf genezend vermogen van het lichaam herstellen waarbij de oorzaak van de klachten achterhalen centraal staat.
Evenwicht herstellen tussen lichaam en geest. Veel lichamelijke klachten zijn een uiting of een signaal van doorgemaakte trauma’s of een veruitwendiging van een innerlijk emotioneel conflict.
Enkele indicaties:
Wij bieden groepslessen aan om aan specifieke doelen te werken. Vraag aan je therapeut om meer uitleg!
Bewegen Op Verwijzing helpt mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actiever leven.
Hoe?
Met professionele coaching en een beweegplan op maat.
De coach maakt samen met jou een persoonlijk beweegplan op. Eentje dat 100 % past in jouw dagelijkse leven. Meer bewegen is makkelijker dan je denkt. Zo kan je fietsen naar je werk en meer tuinieren, een wekelijkse wandeling maken met je kinderen of gaan zwemmen. Die bewegingen zijn eenvoudig en lang vol te houden. Zo wordt sporten leuk! Je coach helpt je op weg en motiveert jou. Daarna is het aan jou om te gaan bewegen.
Iedereen met klachten aan het bewegingsapparaat, zowel jong als oud.
Je vind de praktijk op de Beekstraat 32, 3060 Korbeek-Dijle.
GPS opgelet: onze huisnummers in de Beekstraat zijn gewijzigd, makkelijker is om Beekstraat 6 in te geven in je GPS.
Beekstraat 32
3060 Korbeek-Dijle